Klik billedet
B.93's bordtennishistorie Udskriv Email
Untitled document


Bordtennis – historie fra 1940 - 1949


Blandt de fire sportsgrene B.93 har haft på programmet, er bordtennis klart den mindste med op til 50 ’medlemmer’. Deltagerne kunne ikke specifikt være medlem af bordtennisafdelingen. Det krævedes, at de var medlem af fodbold, tennis eller cricket. Det blev til små 10 år med bordtennis. Bordtennis startede i 1940 og sluttede i 1949. Lidt pudsigt stoppede afdelingen i det år hvor Helmuth Jespersen hjemførte afdelingens eneste DM-titel.

Første gang man kan læse om Bordtennis er i historiens første medlemsblad, som udkom i juni 1942, hvor det afløste de tidligere årsskrifter (1914 - 1941). Medlemsbladet oplyste, at Kaj Hansen, den berømte fodboldspiller med øgenavnet ’Lille Kaj’, var blevet klubmester for senior i herresingle foran Finn Hunsbal. Klubmester for junior blev Christian Kjærside foran Helmuth Jespersen. Turneringsformen fremgår ikke, men ud fra ordvalget kunne det tyde på, at det var en alle- mod-alle turnering.

En unavngiven person skriver i medlemsbladet: "Vi vil selvfølgelig fortsætte bordtennisspillet til vinter, men var det ikke rigtigt at få det under lidt mere ordnede former. Dameomklædningsrummet, hvor juniores spillede, så ikke hyggeligt ud efter benyttelsen".


1942 (oktober)

Det var svært for bordtennis, at få nogen egnede lokaler i klubhuset på P. H. Lings alle, kaldet Pavillonen. For at forbedre forholdene havde klubben lejet nogen lokaler i Hermeshallen, hvor der var ugentlig træning hver onsdag klokken 18-20. Her havde man fire borde til rådighed. Desuden var det gamle juniorlokale i Pavillonen også til rådighed.


1943 (januar)

For første gang deltog B.93 i Københavns Bordtennis Unions holdturnering. Seniorholdet havde slået Zero (6-3) og HIK (6-3) og tabt til KB (2-7) og H.38 (4-5). Også 2. senior havde vundet halvdelen af deres fire kampe. Der deltog også to juniorhold i turneringen. Referenten til medlemsbladet er John Andreasen, der er leder af afdelingen.


1943 (marts)

I københavnsmesterskabet vandt Helmuth Jespersen juniorsingle. Mester i B-single for senior blev parret Eyvind Berger og John Andreasen. Klubmester i senior blev på ny Kaj Hansen, som i finalen slog Børge Petersen. Juniormester blev Helmuth Jespersen foran Jørgen Hilborg.

I turneringen blev 1. holdet nummer fem ud af 10. Det blev til en fjerdeplads til 2. senior. De to juniorhold blev hhv. nummer tre og fire.


1943 (oktober)

John Andreasen kunne i medlemsbladet meddele: "Grundet de svigtende indtægter (lukket for tilskuere til divisionskampene, red.) kan klubben ikke afse penge til bordtennis. Anlægget på de åbne baner vil ikke blive åbnet i vintermånederne for at spare lys og varme. Der kan således kun blive tale om at spille i Hermeshallen, og så må vi altså selv betale. Med den rigtige tilslutning kan det blive 1½ - 2 kroner til hver, idet vi ikke regner med, at juniores skal betale. Forhåbentlig kan vi klare sagen på denne måde. Hvis ikke, må vi helt sløjfe bordtennis i den kommende sæson".


1943 (december)

Det lykkedes at gennemføre lejemålet i Hermeshallen, og derigennem at skaffe spillerne nogen træning. Ved unionens store holdpokalturnering vandt juniorholdet turneringen, og hjemførte en smuk vandrepokal i diskometal (gad vide hvad det er for noget metal, red.). Holdet bestod af: Helmuth Jespersen, Svend ’Boston’ Nielsen, Kaj Truelsen og Kai Nielsen.


1944 (april)

Klubmester for senior blev Willy Scott Nielsen foran Helmuth Jespersen. Samme Helmuth Jespersen blev mester i juniorrækken foran Svend ’Boston’ Nielsen. Helmuth havde deltaget i seks åbne turneringer for juniores, og han havde vundet de fem af disse. Klubbens juniorhold vandt KBU-mesterskabet. Københavnsmester i herresingle blev klubbens Willy Scott Nissen efter smukt og elegant spil.


1944 (oktober)

Til erstatning for Hermeshallen havde klubben lejet sig ind i Unitarernes Hus, Østerbrogade 30 om fredagen (18-20) og lørdagen (19-21). Det så lederen John Andreasen som en klar forbedring. Det var tættere på klubben, der var flere borde og så kunne man få brusebad! Seniorerne skulle betale kr. 1,50 for sæsonen, medens et anonymt medlem (Michael Rohde, red.) dækkede udgiften for drenge og juniores.


1945 (februar)

Juniorholdet vandt såvel KBU-turneringen som pokaltuneringen. Og i junior-double blev Helmuth Jespersen og Palle Nielsen mestre.


1945 (april)

Willy Scott Nissen blev nummer to i såvel Københavns- som danmarksmesterskabet. Kaj Seip Nielsen og Svend ’Boston’ Nielsen blev Københavnsmestre i juniordouble. Det var en meget stor og meget behagelig overraskelse.


1945 (september)

Lederen John Andreasen, kaldet "Nikkelhorn", kunne give dette dystre billede af situationen: "Det ser sort ud for den kommende sæson. Det er hverken til at få lokaler eller bolde. Desuden kniber det med folk til at påtage sig det administrative arbejde. Skulle der være en og anden, der har lyst til at gøre en indsats på det felt, og det er absolut nødvendigt, hvis vi skal gøre os håb om, at opretholde spillet her i klubben, bedes man snarest henvende stig til John Andreasen, der desværre ikke kan afse den nødvendige tid mere. Adressen er Slangerupgade 23, 3. sal, Nørrebro."


1945 (november)

John Andreasen – som åbenbart alligevel havde fundet tid - kunne meddele, at spillestedet bliver juniorlokalet i klubhuset og vinterhaven foran restaurationen. Det var også lykkedes at leje Unitarernes Hus, hvor klubben havde overtaget den økonomiske garanti. Der var tilmeldt fem hold i turneringen (senior/1+2, junior/1+2 og drenge/1). Førsteholdet senior spillede uændret i 1. division (KBU), hvor modstanderne var Grøndal, KFUM, AB, ØB, Dalgas, KBK, Vebro, KB og Zero (med to hold). Klubbens 2. hold spillede i 3. division.


1946 (februar)

Året havde bragt stor fremgang på en bred font. Willy Scott Nissen blev nummer to i mesterrækken både i Københavns- og danmarksmesterskabet. Helmuth Jespersen blev Københavnsmester i juniorsingle. I juniordouble blev Svend ’Boston’ Nielsen og Kaj Seip Nielsen mestre. Juniorholdet blev både mester i KBU-turneringen og KBU-pokalturneringen.


1946 (marts)

Bordtennis_1946
Bordtennisholdet fra en holdkamp i 1946. Fra venstre ses: Aage Christensen, Kaj Hansen (Lille Kaj), Børge Petersen, Willy Scott Nissen, John Andreasen og Helmuth Jespersen. 


Førsteholdet blev nummer tre i København, og var derved kvalificeret til at spille om DM. Om fredagen fik klubben først endelig besked om, at man skulle spille i Aalborg søndag. Det betød, at man skulle med toget lørdag formiddag. Som følge af, at man skulle have lørdagen fri for arbejde, måtte fire af de ordinære 1. holdsspillere melde afbud, og så blev holdet for svagt. Kampen blev tabt med 3-6. En stor trøst var det, at Willy Scott Nissen vandt Københavnsmesterskabet i herresingle. I finalen slog han danmarksmesteren Leif Skovgaard fra AB. Klubturneringen blev spillet som en handicapturnering – forunderligt.


1947 (november)

Det var 1½ år siden, at medlemsbladet havde fortalte noget om bordtennis. Den nye skribent P. T. Jørgensen kunne fortælle, at Københavns Bordtennis Union havde lavet en rangliste over de ti bedste. På denne optrådte Willy Scott Nissen som nummer to og Helmuth Jespersen som nummer tre. Det danske landshold skulle på turné til Norge og Sverige med tre spillere. Blandt disse var Willy Scott Nissen.


1947 (december)

Ved OB’s åbne mesterskaber tabte Helmuth Jespersen i finalen til den mangeårige danmarksmester Knud Runchel fra Grøndal Bordtennisklub. I turneringen vandt 1. holdet over Zero (6-3) og tabte til KBK (3-6). Alle kampene i 1. division blev afviklet i Squash-hallen i KB-Hallen. Willy Scott Nissen fortalte læserne om sin tur med landsholdet, hvor de to andre spillere var Leif Skovgaard (AB) og Erik Bilberg (KBK).


1948 (januar)

Til Københavnsmesterskabet skulle B.93 være repræsenteret af: Willy Scott Nissen, Helmuth Jespersen, Aage Christensen, Preben Poulsen, Knud Garval og Poul Prisler Hansen. Til årets VM, der skulle finde sted i London, var Willy Scott Nissen udtaget.


1948 (marts)

Ved DM for hold blev Brede besejret 7-2 i kvartfinalen. I semifinalen tabte B.93 med 1-5 til AB, som efterfølgende slog Grøndal i finalen. I de individuelle mesterskaber fik B.93 et halvt DM, idet Willy Scott Nissen vandt herredoublen sammen med Leif Skovgaard fra AB. Det skal bemærkes, at forbundet på hjemmesiden oplyser, at Willy Scott Nissen repræsenterede Grøndal. Det antages, at være ukorrekt, idet der i DBTU's 25 års jubilæumsskrift fra 1968 (redigeret af John Idorn) i oversigten over DM-vindere fra 1948 i herredouble står: Willy Scott Nissen, B.93. Og iøvrigt tabte Helmuth Jespersen i herresingle semifinalen til Knud Runchel, der senere vandt finalen.


1948 (november)

Holdet i den bedste række i København var: Helmuth Jespersen, Aage Christensen, Børge Petersen, Knud Petersen, Eyvind Berger, Jørgen Petersen og Svend O. Nielsen. På andetholdet deltog: Svend ’Boston’ Nielsen, Kaj Seip Nielsen, Svend Bjarnæs, Erik Larsen, Arne Hansen, Verner Jespersen og Knud Garval. Planerne om at tilmelde et damehold blev ikke til noget og for første gang var der ikke tilmeldt nogle ungdomshold.


1949 (februar)

Det bedste seniorhold sluttede som nummer seks (ud af otte hold). Flest kampe spillede Helmuth Jespersen (26 kampe/16 sejre), Knud Petersen (26 kampe/5 sejre), Aage Christensen (24 kampe/12 sejre) og Eyvind Berger (24 kampe/11 sejre). Statistikken var udarbejdet af Helmuth Jespersen.


1949 (marts)

På generalforsamlingen blev bordtennis for første gang omtalt. Det skyldtes, at Helmuth Jespersen havde vundet DM kort forinden. Og i øvrigt var bordtennisafdelingen slet ikke omtalt i klubbens formålsparagraf. Bedriften blev markeret ved e kraftigt bifald og hurra-råb.

DM-turneringen var blevet afviklet i Aarhus, hvor Helmuths vej til titlen var således: Bent Andersen, Randers (w.o.), Alfred Petersen, Jylland (3-0), Flemming Thor Nielsen, Grøndal (3-1), Erik Bilberg, KBK (3-0), i semifinalen Th. Sonnichsen, Grøndal (3-0) og i finalen Harry Sørensen, Zero (21-14, 21-14 og 21-18). I herredouble nåede Helmuth sammen med Ole Holst (KB) til finalen, hvor det blev et knebent nederlag på 2-3 i sæt mod Harry Sørensen (Zero) og Christian Juhl (AB). 


1949

Medlemsbladets omtale af bordtennis i 1949/marts blev sidste gang, at der blev ofret tryksværte på det lille hurtige spil. Det skyldtes, at afdelingen døde i løbet af året pga. manglende tilslutning. Klubbens danmarksmester Helmuth Jespersen skiftede til KBK. Han forsvarede sit DM i 1950 for sin nye klub. Han vandt DM de to nævnte gange.

Svend Helmuth Jespersen, som han retteligen hedder, kaldet 'Smut', var født den 4. marts 1928. Han boede i Søborg, da han døde den 15. marts 2013 kort tid efter sin 85 års fødselsdag. Som den eneste fra bordtennisafdelingen er Helmuth Jespersen optaget i klubbens ’Wall of Fame’.


16. marts 2013 / Palle "Banks" JørgensenSkrevet af Klaus B. Johansen   
Antal hits: 10976
Senest opdateret: 16 september 2017